tisdag 3 maj 2011

Värderingar: så olika de kan se ut

Ikväll kom storebrors klasskompis förbi. På sin nya fyrhjuliga motorcykel. Han svamlade en massa om alla finesser den hade och frågade om jag ville lyssna på motorljudet. Eh, näe. Den går i 70 knyck, berättade han. Jag påminde honom om att det är 30-gräns här på gatan, och svalde bort en klump i halsen när han gav sig av. Utan föräldrar.

Nämnde jag att han är sex år gammal?

11 kommentarer:

cruella sa...

Ta ett snack med föräldrarna? Allvarligt talat, det är ju något som inte står rätt till där.

Nog för att jag retar ihjäl mig på en viss sorts Söderattityd ibland, men när jag läser sånt här påminns jag om att det finns värre.

Kajsa sa...

Cruella: Jo, vi borde antagligen vara tydligare mot dem. Men snacka om att det är svårt! Detta är för övrigt pojkens tredje motorcykel. Luftpistol har han också, och mobil förstås. Puh.

Nipe sa...

Oj. Eller nej, nej, nej - åt motorcykeln, luftpistolen och mobilen. Sen när måste barnen bli små vuxna?

Anonym sa...

Det är ju helt galet. Fick läsa ditt inlägg tre ggr för jag trodde jag läste fel... Det är ju olagligt för en sån liten att ens SITTA obevakad på en mc som gör 70! Ni kanske ska tipsa kvarterspolisen, eller hota med det? Det där är inte okej! Han kan ju köra ihjäl sig, eller köra ihjäl någon annan. /Therese

cruella sa...

Är det ens lagligt? Hur hanterar de luftpistolen då, får han ha den själv till exempel eller är det alltid en myndig person med och kollar att skjutningen sker kontrollerat etc.?

Jag tror jag skulle ringa polisen för att informera mig om vad som gäller. Bra att ha i bakfickan och bra mot den egna frustrationen. Dessutom kan man vara väldigt tydlig mot sina egna barn då om vad som egentligen gäller och otvetydigt lägga ansvaret på den felande föräldern.

Kajsa sa...

Nipe: Visst är det helt obegripligt.

Therese: Du har rätt, det kan inte vara lagligt. Jag tror att man bara får köra på inhägnat område, och det är tveksamt om det är tillåtet med så kraftfulla maskiner. Å andra sidan kan ju pojken ha överdrivit just den detaljen, vad vet jag? Jag ska faktiskt ta och slå en signal till vår lokala polis, bara för att kolla. Han utsätter ju inte bara sig själv för fara utan också alla andra - inte minst barn - som går på vår lilla gata och gångvägen invid den.

Cruella: Jag har googlat lite idag på morgonen, och åkandet ska nog ske på inhägnat område. Svårt att ta en bra dialog med föräldrarna, vi känner dem inte alls egentligen. Svårt veta hur vi ska närma oss frågan. Jag ska som sagt kolla med polisen i alla fall. Suck.

Kajsa sa...

Alla: Och så ska jag prata med pojkens mamma. Ur vinkeln att jag inte vill att han kör på gångvägen utanför våra radhus. Det kan vara farligt för både honom och oss andra.

Solrosfrö sa...

Hallå? Borde inte det anmälas?

Kajsa sa...

Fröet: Ja, jag vet inte - vad gör man?!

Kajsa sa...

Helt galet! Jag skulle anmäla föräldrarna. Till någon. För misskötsel av barn och utsättande av fara för andra. Typ.

Kajsa sa...

Kajsa: Maken var där idag, och fick veta att motorcykeln ska levereras till familjens lantställe, pojken hade bara fått prova den EN gång här i området. Well, inte direkt ett tillfredsställande svar, men lite skönt i alla fall att han inte kommer köra omkring här mer. Jösses.