onsdag 16 mars 2011

Skymningssång i Kalahari - vad tror ni?

Jag längtar efter att läsa "Skymningssång i Kalahari - hur människan bytte tillvaro". Där resonerar Lasse Berg kring vilket liv vi människor egentligen är gjorda för, och hävdar att bytet av livsstil från jakt och samling till jordbruk är roten till mycket av det onda vi upplever i dagens tillvaro. "Ur odlingar uppstod ägor, ur bofastheten ägodelar och markens överskott gav den ackumulation av mat, jord och produktionsmedel som kom att bli exploateringens Big Bang." som Lars Linder skriver i en entusiastisk recension i DN. Han skriver också:

"Har forskarna rätt är vi alltså skapta för ett minimum av arbete och ett fredligt liv i små, ständigt samtalande flockar. Vår nedärvda moral får oss att gilla empati, vänlighet och ömsesidig hjälp och ogilla förtryck, ojämlikhet och hierarkier. Sådant som chefer och dominant ledarskap svär helt emot vår natur. I vårt innersta är vi kort sagt hippier som helst vill vara på evig strandsemester, och det känns ju helt rätt på något vis."

"Det är ett nöje att läsa Lasse Berg. Han har en otvungen stil och berättar lika medryckande om egna erfarenheter i öknar och regnskogar som om vetenskapliga rön och möten med forskare. Han har en smittande optimism och gillar allt som talar för människans trevlighet."

"Få har skrivit så inspirerande, hoppfulla och personligt engagerande böcker om vår tid på jorden som Lasse Berg. Han är en sann humanist, och om det fanns ett populärvetenskapligt Nobelpris borde han genast få det."

Inga dåliga lovord. Vad tror ni, stämmer Lasse Bergs teori om oss människor som empatiska hippies som längtar till stranden? Tja, det känns ju onekligen en gnutta tilltalande. Samtidigt är det i så fall rätt deppigt att vi har hamnat så långt från vår sanna natur.

5 kommentarer:

cruella sa...

Ingen skugga över Lasse (jag har läst hans första, Gryning över Kalahari) men i människans natur ligger lika mycket att vara nyfiken, utvecklas och anpassa sig till nya spännande omständigheter. I den vevan börjar vi lämna savannen...

Det är fascinerande att läsa om tidens gryning och människoprimatens innersta väsen. Jag brukar dock ha ett öga öppet för uttolkare som gör civilisationskritik och muggiga könsroller av det hela. Såna finns det alltför gott om.

Kajsa sa...

Cruella: Ah, intressant! Du har förstås helt rätt. Jag har inte läst boken som sagt, men måste nog göra det.

Och kanske blir jag lite extra mottaglig för civilisationskritik såhär i kärnkraftskristider och med en strandsemester runt hörnet... ;-)

Muggiga könsroller - intressant. Vad hävdar författaren? Ska vi kvinnor pyssla om barnen vid härden, eller? Berätta gärna!

Editor sa...

Så intressant det lät. Jag brukar ofta gå och fundera på vad det är vi egentligen håller på med och hur vi gjort om vi levde som vi egentligen ska: dvs med naturen.

Och att den korta lyckokänslan när vi shoppar egentligen är ett uttryck för känslan av att just ha nedlagt byte.

Fikadags. Får väl dricka kaffe ur kåsa.

Kajsa sa...

Caroline: :-D

cruella sa...

Ingen skugga över Lasse som sagt - han hävdar vare sig det ena eller det andra, även om han redovisar iakttagelser så klart.

Jag tänker mer på antifeministiska krafter på andra håll som gärna vill förpassa kvinnor till hormongrottan om de får chansen.