torsdag 28 maj 2009

Kanske något till Mors dag?

Blev ombedd att dela med mig av receptet på cashewlaxen vi ska äta på lördag. Och det gör jag gärna, för den är underbar. Det där cashew-lime-vitlökssmöret man toppar med är fantastiskt och gör hela rätten. Receptet är en gammal favorit från trotjänaren Allt om Mat (där jag också har lånat bilden):

Lax glaserad med cashewnötter, lime och vitlök (4 p)

Laxen ska bara stekas några minuter i stekpannan och sedan få fin
färg på nötterna i ugnen. Stek inte för länge, laxen ska vara saftig
och god - skivorna ska smälta i munnen.

Laxen:
4 bitar skinn- och benfri lax (à 150 g)
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Nöttäcke:
50 g cashewnötter
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rumsvarmt smör
2 msk sweet chili sauce
1 tsk rivet limeskal
Ljummen potatissallad:
750 g delikatesspotatis (Smått & Gott)
200 g grön färsk eller fryst sparris
3-4 salladslökar
3 msk olivolja
1 msk honung
1 msk pressad limesaft
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 kruka rucolasallad
Till servering: limeklyftor

Gör så här:
Potatissallad: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten (1/2 tsk salt per liter vatten). Låt potatisen svalna något och skär den sedan i bitar.
Skölj och skär bort den nedersta delen på sparrisen. Är sparrisen färsk bör den förvällas 2-3 min innan den steks i pannan. Ansa och strimla löken. Stek lök och sparris i ca 1 msk av olivoljan i en
stekpanna 2 min. Blanda ner det i potatisen. Blanda resterande olja, honung, limesaft, vinäger, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och blanda försiktigt. Strö över rucolasallad.
Lax: Sätt ugnen på 250°. Hetta upp 1-2 msk smör i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen. Stek den på uppe på spisen 2-3 min på varje sida beroende på fiskens tjocklek.
Nöttäcke: Hacka nötterna grovt. Skala och hacka vitlöken. Blanda nötter, vitlök, smör, sweet chili och limeskal. Fördela blandningen på fisken och ställ den högt upp i ugnen 1-2 min för att den ska få fin färg. Servera fisken med potatissallad och en klyfta lime.

7 kommentarer:

Editor sa...

Så gott det lät, speciellt vid den här tiden på dagen när det kurrar i magen!

Anna sa...

Åh, den där laxrätten är vår favorit! Den äter vi minst fem gånger under sommaren – varje år.

Som du säger; "täcket" gör hela rätten.

Kajsa sa...

Caroline: Eller hur!

Anna: Roligt att fler har samma favoritrecept! Det är en pärla, det där receptet.

Åretruntparadiset sa...

Just uppäten. Mmm.

Kajsa sa...

ÅRP: Eller hur! Har ni provat det förut, eller var det första gången?

Åretruntparadiset sa...

Första gången!

Kajsa sa...

ÅRP: Men kanske inte den sista? Och vi har alltså aldrig bjudit på detta?