Blev ombedd att dela med mig av receptet på cashewlaxen vi ska äta på lördag. Och det gör jag gärna, för den är underbar. Det där cashew-lime-vitlökssmöret man toppar med är fantastiskt och gör hela rätten. Receptet är en gammal favorit från trotjänaren Allt om Mat (där jag också har lånat bilden):
Lax glaserad med cashewnötter, lime och vitlök (4 p)
Laxen ska bara stekas några minuter i stekpannan och sedan få fin
färg på nötterna i ugnen. Stek inte för länge, laxen ska vara saftig
och god - skivorna ska smälta i munnen.
Laxen:
4 bitar skinn- och benfri lax (à 150 g)
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Nöttäcke:
50 g cashewnötter
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rumsvarmt smör
2 msk sweet chili sauce
1 tsk rivet limeskal
Ljummen potatissallad:
750 g delikatesspotatis (Smått & Gott)
200 g grön färsk eller fryst sparris
3-4 salladslökar
3 msk olivolja
1 msk honung
1 msk pressad limesaft
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 kruka rucolasallad
Till servering: limeklyftor
Gör så här:
Potatissallad: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten (1/2 tsk salt per liter vatten). Låt potatisen svalna något och skär den sedan i bitar.
Skölj och skär bort den nedersta delen på sparrisen. Är sparrisen färsk bör den förvällas 2-3 min innan den steks i pannan. Ansa och strimla löken. Stek lök och sparris i ca 1 msk av olivoljan i en
stekpanna 2 min. Blanda ner det i potatisen. Blanda resterande olja, honung, limesaft, vinäger, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och blanda försiktigt. Strö över rucolasallad.
Lax: Sätt ugnen på 250°. Hetta upp 1-2 msk smör i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen. Stek den på uppe på spisen 2-3 min på varje sida beroende på fiskens tjocklek.
Nöttäcke: Hacka nötterna grovt. Skala och hacka vitlöken. Blanda nötter, vitlök, smör, sweet chili och limeskal. Fördela blandningen på fisken och ställ den högt upp i ugnen 1-2 min för att den ska få fin färg. Servera fisken med potatissallad och en klyfta lime.
7 kommentarer:
Så gott det lät, speciellt vid den här tiden på dagen när det kurrar i magen!
Åh, den där laxrätten är vår favorit! Den äter vi minst fem gånger under sommaren – varje år.
Som du säger; "täcket" gör hela rätten.
Caroline: Eller hur!
Anna: Roligt att fler har samma favoritrecept! Det är en pärla, det där receptet.
Just uppäten. Mmm.
ÅRP: Eller hur! Har ni provat det förut, eller var det första gången?
Första gången!
ÅRP: Men kanske inte den sista? Och vi har alltså aldrig bjudit på detta?
Skicka en kommentar