torsdag 28 maj 2009

Och så efterrätten

När jag nu ändå är igång med recepttipsandet, måste jag dela med mig av receptet på en fantastisk (ordet för dagen) krusbärspaj, från boken Smulpajer av Elisabeth Johansson (därifrån kommer också fotot). Förutom att pajen blir ljuvligt god, så är den vacker som en dag med de ljusgröna tonerna från krusbär och pistasch:

Pistasch- och krusbärspaj (8 bitar)

Smulpajskal:
1 dl vetemjöl
1/4 dl socker
50 g smör, kallt

Värm ugnen till 225 grader. Blanda mjöl och socker i en bunke, skär smöret i tärningar och finfördela i bunken tillsammans med övriga ingredienser till en grynig massa. Lägg smulorna i en pajform, cirka 24 cm i diameter, tryck till dem något och grädda i 6-7 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader.

Fyllning:
1/2 liter krusbär, snoppade
1/2 dl råsocker
1/2 msk potatismjöl

Lägg bären i en bunke och strö över socker och potatismjöl. Lägg blandningen i pajskalet.

Pistaschsmulor:
1 dl osaltade pistaschnötter
50 g mandelmassa
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2/3 dl vetemjöl

Mixa pistaschnötterna och riv mandelmassan fint. Skär smöret i tärningar och blanda alla ingredienser till en grynig massa. Strö smultorna över krusbären och grädda i cirka 20-25 minuter.

Vi serverade med hemgjord vaniljsås, men en god vaniljglass kan väl inte heller bli fel.

Update: Krusbären får vi för övrigt levererade till dörren. Av vår 75-åriga granndam. Vi behöver inte ens plocka dem själva, hon bara kommer. Med krusbär, hallon, körsbär... Fantastiskt!

Inga kommentarer: