Pistasch- och krusbärspaj (8 bitar)
Smulpajskal:
1 dl vetemjöl
1/4 dl socker
50 g smör, kallt
Värm ugnen till 225 grader. Blanda mjöl och socker i en bunke, skär smöret i tärningar och finfördela i bunken tillsammans med övriga ingredienser till en grynig massa. Lägg smulorna i en pajform, cirka 24 cm i diameter, tryck till dem något och grädda i 6-7 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader.
Fyllning:
1/2 liter krusbär, snoppade
1/2 dl råsocker
1/2 msk potatismjöl
Lägg bären i en bunke och strö över socker och potatismjöl. Lägg blandningen i pajskalet.
Pistaschsmulor:
1 dl osaltade pistaschnötter
50 g mandelmassa
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2/3 dl vetemjöl
Mixa pistaschnötterna och riv mandelmassan fint. Skär smöret i tärningar och blanda alla ingredienser till en grynig massa. Strö smultorna över krusbären och grädda i cirka 20-25 minuter.
Vi serverade med hemgjord vaniljsås, men en god vaniljglass kan väl inte heller bli fel.
Update: Krusbären får vi för övrigt levererade till dörren. Av vår 75-åriga granndam. Vi behöver inte ens plocka dem själva, hon bara kommer. Med krusbär, hallon, körsbär... Fantastiskt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar