fredag 5 november 2010

En nittiotalsklassiker...

... blir det till fredagsmiddag i radhuset: scampi pesto pizza. Riktig nostalgimat som vi lagade många, många gånger i lägenheten på Linnégatan i Växjö i mitten av 90-talet. Och det gjorde vi rätt i: det här är rasande, rasande gott. Pizzareceptet kommer från ett reportage som Allt om Mat gjorde från en 90-talshipp restaurang i San Diego 1996. Pizzorna blir alldeles extraordinärt frasiga och krispiga och som sagt galet goda (fast barnen föredrar ost och skinka på sina):

Scampi pesto pizza, 4 p
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
2 krm strösocker
1 krm salt
5 1/2 dl vetemjöl (330 g)
1/2 dl finhackad persilja
1 msk finhackad färsk timjan
1 dl finhackad färsk basilika
2 klyftor vitlök
1 dl olivolja
1 msk färskpressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk finhackad röd chilifrukt
270 g scampi
100 g salladslök
1/2-1 paprika
400 g fetaost

1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Blanda ner olja, socker, salt och vetemjöl och arbeta till en slät deg. Pudra över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa cirka 30 minuter.
2. Hacka persilja, timjan och basilika och lägg i en matberedare. Pressa ner vitlök, kör en kort stund och tillsätt olivoljan lite i taget. Blanda ner citronsaft, salt och peppar. Kör till en ganska slät sås. Häll upp i en skål och rör ner finhackad pepparfrukt.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen. Skär scampi i centimeterstora bitar. Strimla salladslöken fint. Skär paprika och fetaost i små bitar.
4. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i fyra delar. Rulla varje del till en bulle och kavla ut den till en rund pizzabotten. Lägg över bottnen på ett bakplåtspapper, fördela ett jämnt lager av pesto och ovanpå det scampi, lök, paprika och fetaost.
5. Tag ut den heta plåten ur ugnen och lyft över hela bakplåtspappret med pizzan på till den heta plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i tio minuter. Gör likadant med de andra pizzorna.

Lyxpizzor, pre ugn:

2 kommentarer:

Åretruntparadiset sa...

Mmmm. En klassiker. Den gjorde vi faktiskt för inte så jättelänge sedan. Sååå gott!

Kajsa sa...

ÅRP: Så smaskigt!