Innan vi fick barn, på den tiden då lördagseftermiddagarna kunde kännas oändliga, gjorde jag och maken ofta egna små vårrullar. Numera ägnar vi lördagarna åt annat, och vårrullarna köps på thaihaket på hörnan.
Vet ni hur man snabbt och enkelt lyxar till dessa enkla rullar? Jo, man gör en vietnamesisk dipsås - nuoc cham. När det är dags att äta rullar man in vårrullarna i bitar av isbergssallad, och doppar dem i såsen. Frasigt, krispigt och ljuvligt gott. Och framför allt busenkelt.
Nuoc cham
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chilipeppar eller 1 liten thaichili
lite morot och/eller gurka
2 msk mild risvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk fisksås (nam pla)
2 msk pressad lime
2 tsk råsocker
6 färska myntablad (men det kan du hoppa över)
Finhacka vitlök och chili. Skär en bit morot (kanske 4 cm) i små, små tärningar, och tärna lika mycket gurka. Blanda allt, rör tills sockret har löst sig och servera dipsåsen till vårrullarna i små skålar. Och glöm inte isbergssalladen! Sällan gör den sig så väl som i det här sammanhanget.
2 kommentarer:
Mmm. Det blir köperullar till helgen.
Måste bara skriva "antispamordet" den här gången med: "supen"! :)
Caroline: Låter klokt. Och wow - ett riktigt ord i verifieringen. Det händer minsann aldrig mig...
Skicka en kommentar