tisdag 6 januari 2009

What to read?

Tro det eller ej, men trots vinterkräksjuka, golvläggning, julfirande, pulkaåkning och allt annat jag pysslat med under jullovet, så har jag hunnit läsa ut den 900-sidiga tegelstenen Shantaram. Det visade sig vara en otroligt fängslande och färgstark historia om en man och ett liv så långt från mitt eget som man kan komma. Jag provoceras av huvudpersonens val av livsstil och hans sätt att glorifiera av våld, heder och machokultur. Och när han beskriver kärlek och kvinnors skönhet blir det pretentiöst, jolmigt och riktigt tröttsamt. Ändå kan jag inte sluta läsa. Boken ger en inblick i det mångfacetterade livet i Bombay som är fullständigt förtrollande. Det är en enastående berättelse, så levande och rik. Läs den!

Själv lider jag en aning just nu. För jag har inget att läsa. Inte en enda bok ligger och väntar på mig. Ni som känner mig vet att det är ett fullständigt onaturligt tillstånd för mig, och något som måste åtgärdas snarast. Så vad ska jag läsa? Hit me!

Här är ett urval av böcker som jag har läst under hösten:

Lyckan, kärleken och meningen med livet
Berlinerpopplarna
Berätta inte för någon
Nattfåk
Finns det liv på Mars
Is och vatten, vatten och is
Den högsta kasten
I huvudet på en mamma
Till dess din vrede upphör
Fjärilen i min hjärna
Stundande natten
Svampkungens son
Vuxna barn till alkoholister

11 kommentarer:

Solrosfrö sa...

Tusen strålande solar eller något av Helena Henchen eller Ajvide kanske?

Anna sa...

Läs Maria Ernestam, vilken som helst.

Kajsa sa...

Fröet: Tusen strålande solar: läst. Allt av Ajvide: läst. Men Helena Henschens senaste är jag otroligt sugen på att läsa. I skuggan av ett brott var fantastisk. Så det är ett mycket bra tips!

Anonym sa...

Carsten Jensens Vi de drunknade Helt underbar!!
Varma hälsningar Marie

Kajsa sa...

Anna: Ja, visst är hon bra, jag såg på din blogg att du läser henne nu. Jag har läst Busters öron och Caipirinha med döden, men ser på Adlibris att det finns två jag inte läst. Så får det bli helt enkelt, pocket shop: here I come!

Marie: Ja den har jag ju också hört mycket gott om. Bra tips!

Solrosfrö sa...

Nu fick jag lite mer tips också... ;) Vilka av de du läst på din lista här rekommenderar du?

Kajsa sa...

Fröet: Tre romaner väljer jag ur listan:

Stundande natten. Makalös roman om en döende man. Inte muntert, men otroligt bra. Fick Augustpriset förra året.

Nattfåk. 2008 års bästa spänningsroman/deckare. Utan konkurrens! Omöjlig att lägga ifrån sig, lite spökhistoria men inte för läskig för att hariga jag ska våga läsa. Ett rent nöje att läsa, ungefär samma känsla som en riktigt, riktigt bra deckare på TV.

Shantaram. Så otroligt fängslande, trots de töntiga kärleksbeskrivningarna dårå...

cruella sa...

Men visst blir man koko på vad-han-nu-heter-Shantaram! Tur jag läste den på engelska säger jag bara - i översättning blir det skriande hemskt, jag hade aldrig pallat. Jsg gillar också Johan Theorin, han skriver väldigt bra och jag reter mig på att han slött buntas ihop med allehanda deckardilettanter.

Kajsa sa...

Cruella: Ja! Och ändå är boken fascinerande.

Och Theorin, ja han är riktigt, riktigt bra. Ser redan fram emot nästa bok.

Anonym sa...

Vilken tur att jag precis fått hem Shantaram, ska bli skoj läsning!

Kajsa sa...

Johan: Hej! Rapportera gärna vad du tyckte sen. Och jag såg på din blogg att du köpt Jpod. Jag gillar Coupland skarpt och funderade på att köpa den häromdagen. Berätta när du har läst!